2002 senesinde yapılan kanuni düzenlemeler sonucunda kurulması zaruri kılınan sistemler arasında yer bulan yangın alarm sistemi , adresli yangın sistemleri, konvansiyonel sistemler, dedektörler, acil anons ve seslendirme, karbonmonoksit sistemler, kıvılcım ve alev dedektörleri gibi pek çok farklı kategoriye ayrılıyor. Bosch, mavigard, teletek , Cooper, Siemens, Apollo ve Honeywell gibi sektörün önde gelen markaları ile çalışan ZR Elektronik ile alacağınız hizmette güvenilirlik ve kalite en üst düzeyde olacaktır.
Yangın Güvenlik Sistemleri
Yangın güvenlik sistemleri arasında adresli yangın ihbar sistemi başta olmak üzere daha pek çok farklı sistem bulunuyor. Siren, kırbas buton, dedektör vb. alarm sistemi elemanları tek tek adreslendikten sonra yangın alarm paneline tanıtılıyor ve bu sisteme de adresli yangın sistemi adı veriliyor.
Yangın Algılama Sistemi Cihazları
Yangınlar, ne yazık ki hem maddi hem de manevi düzeyde büyük bedeller ödetebiliyor. Yangın vakalarının mal ve can kayıplarına varacak düzeyde felaket sonuçlar doğurmasında, en kabul gören neden, gerek dumanın gerekse de alevin erkenden tespit edilememesidir. Bu bağlamda yangın güvenlik sistemleri deyim yerindeyse ev ve işyerleri için hayat kurtarıcı olabiliyor. Yangın alarm sistemi hepimiz için artık lüksten ziyade bir zorunluluk haline dönüştü diyebiliriz. Yangınla mücadele noktasında ilk adım olarak düşünülebilecek bu sistemlerin, güvenliğimizi tehdit eden diğer alarm sistemlerinden teknik olarak pek bir farkı yoktur. Yangın alarm sistemi mekanın fiziki koşullarına uygun olarak tercih edilmelidir. Dedektörlerden adresli yangın sistemlerine kadar geniş bir seçenek havuzu sizleri bekliyor. Ev ya da işyerleriniz için en doğru yangın algılama cihazının hangisi olduğu konusunda ZR Elektronik size gerekli teknik desteği sunacaktır.
Olası felaket senaryolarını büyük bir ölçüde önleyen yangın alarm sistemi , oldukça kısa süre içinde monte edilebiliyor. Sistemin temel işleyiş mantığı, yangını olabilecek en hızlı biçimde algılamak ve bunu eşzamanlı olarak size bildirmek üzerine kuruludur. Günümüzde pek çok yangın vakası; yangın algılama ve uyarı sistemleri sayesinde henüz tam anlamıyla büyümeden kontrol altına alınabiliyor. Bütün algılama sistemlerinin temel amacı aynı olsa da çalışma prensipleri birbirinden farklıdır. Duman, alev ya da ısıyı anında algılayan bu akıllı cihazları, can ve mal varlığımızın teminatı olarak görebiliriz. Günümüzde artık resmi anlamda da kurulumu zorunlu hale getirilen yangın uyarı sistemleri, asla ihmale gelmeyecek bir konu durumundadır.
Ruhsat almak adına çoğu zaman şart koşulan yangın ihbar sistemi, maliyeti en düşük sigortalama opsiyonlarından bir tanesidir. Yangın santrali fiyatları gerek projenin büyüklüğüne, gerekse de kullanılan malzemenin niteliğine göre değişiklik gösterebilir. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek için ZR Elektronik ile iletişime geçebilirsiniz.
Ne yazık ki çoğu işyerinde güvenlik kameraları için gösterilen hassasiyet, yangın uyarı sistemleri için gösterilmiyor. Niteliksiz malzemelerle formaliteden yapılmış, 3. sınıf uyarı sistemleri tüm ev ve işyerleri için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle mutlaka güvenlik kameralarında olduğu gibi yangın uyarı sistemlerini de düzenli bir şekilde bakımdan geçirmek zorundayız. Bu tip uyarı sistemlerinin 3 aylık düzenli bakımları yapılmalıdır. Sistemi resetleyip, sirenlerin düzgün şekilde çalıştığından emin olabilirsiniz. Ayrıca bataryaların da 2 yılda bir değiştirilmesi gerekmektedir. Bize dolaylı yoldan kazandıracaklarını düşündüğümüz zaman, bu tip sistemlere yapacağımız yatırımların önemi daha net şekilde algılanabilir. Nihayetinde yangın, doğası gereği son derece hızlı yayılıp büyüyen bir unsurdur. Dolayısıyla bu tip bir senaryoda saniyelerin bile çok büyük önemi vardır.
Uyarı sistemleri genellikle yangın ihbar sireni sayesinde eşzamanlı olarak, güçlü bildirimlerde bulunur. Günümüzde kullanılan en yaygın yangın uyarı sistemleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Adresli Yangın Alarm Sistemi
- Konvansiyonel Sistemler
- Yangın İhbar Dedektörleri
- Acil Anons ve Seslendirme
- Karbonmonoksit Sistemler
- Kıvılcım ve Alev Dedektörleri
Yangın İhbar
Hangi boyutta olursa olsun, olası bir yangın anında can havliyle kendimizi dışarı atmaya çalışırız. Bu tip durumlarda panik halinde itfaiyeyi bile aramak ilk etapta aklımıza gelmeyebilir. Günümüzün olmazsa olmaz güvenlik sistemlerinden biri olan yangın uyarı sistemleri, yangın vakalarını otomatik olarak itfaiyeye bildirir. Bunun da öncesinde henüz büyümemiş yangını tespit eder etmez, hem sesli hem de ışıklı uyarılar oluşturur. Alarm sistemleri, belirlenen herhangi bir telefon numarasıyla entegre şekilde çalışabilmektedir. Dolayısıyla yangın bildirimi, aynı anda söz konusu telefona da iletilir. Uyarının ve müdahalenin zamanlaması oldukça hayatidir. Özellikle yüksek katlı binalarda, kapalı cezaevlerinde, hastanelerde, tahliye işlemi oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşmek zorundadır. Arıza yapmayan, en küçük bir yangın oluşumunu dahi algılayabilen, en önemlisi de çok yüksek bir desibele sahip olan uyarıcılar, yangının felaket sonuçlar doğurmasına engel olabiliyor.
Konvansiyonel Sistemler
Konvansiyonel yangın ihbar sistemi daha çok küçük işletmelerin tercih ettiği bir sistemdir. Burada, adresli sistemlerin tam tersi şekilde, bölgesel odaklanma söz konusudur. Algılama panelinin etkili olduğu alanlar görece daha sınırlıdır. Eğer panelin kapasitesi yüksek olursa, bölge sayısı da buna paralel şekilde artacaktır. Ortalama bir bölgeye 20 kadar dedektör bağlanabilmektedir. Konvansiyonel sistemlerde muhakkak yangın alarm butonu ya da sirenlere dair giriş çıkışlar söz konusudur. Dedektörlerden bir tanesi yangını algıladığı zaman eşzamanlı olarak bu durum panele yansır. Bu sayede ikaz sinyali doğrudan ilgili bölgeye işaret eder. Konvansiyonel uyarı sistemleri bazı kaynaklarda klasik uyarı sistemleri olarak da geçebilmektedir. Genelde yangının kaynağını kat ya da oda bazında öğrenmek mümkündür. Bu arada sistem içerisinde monte edilecek ihbar butonları konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Yangın ihbar butonu fiyatı da ekonomik açıdan oldukça uygun düzeydedir.
Adresli Yangın Sistemleri
Analog adresli yangın alarm santrali konvansiyonel sistemlere kıyasla çok daha detaylı ve kapsamlı bir sistemdir. Bu nedenle yapı itibariyle çok girift ve katmanlı olan büyük fabrikalar ya da diğer yapılar, adresli yangın sistemini kolayca benimsemektedir. Gerek arızaya gerekse de yangına ilişkin bilgiler, panelde yer alan LCD ekrana yansır. Her bir dedektör, apayrı bir adres noktası olarak yer bulur. Dolayısıyla yangın vakalarında, yangının tam manasıyla hangi noktada olduğunu, detaylı biçimde görmek mümkündür. Panel dili istenildiği takdirde Türkçe olarak da ayarlanabilmektedir. Bu tip alarm sistemleri, çok daha erken ve güvenilir bir uyarı sağlamaktadır. Üst düzey teknik özellikler barındıran adresli yangın sistemleri, loop adı verilen hatlarla örülüdür. Her bir panel totalde 128 adet dedektör ile ilişkilendirilebilir. Yapı itibariyle karmaşık binalar için adresli yangın sistemi en doğru tercih olacaktır. Bu sistemde konvansiyonel sistemlerde olduğu gibi yanlış alarm olasılığı bulunmamaktadır. Öte yandan kablo maliyetleri ve performans verileriyle de genelde öncelikli olarak tercih edilir.
Yangın Panelleri ve Yangın Santrali
Panel, yangın uyarı sistemlerinin bir nevi merkez noktasıdır. Yangın panelleri ile devreyi oluşturan elemanlar arasında daimi bir iletişim vardır. Ortam içinde oluşabilecek olası bir değişim, paneli harekete geçirir. Panelin biçimine göre bölgesel ya da özel adresli olarak yangının yeri kolayca tespit edilebilmektedir. Konvansiyonel sistemler hacim açısından küçük, adresli uyarıcı sistemleri ise görece daha büyük alanlar için idealdir. ZR Elektronik ile iletişime geçerek akıllı, konvansiyonel ya da adresli yangın sistemlerini inceleyebilirsiniz.
Günümüz teknolojisiyle, yangının konumu, tam manasıyla nokta atışı şeklinde saptanabilmektedir. Yangını neredeyse eş zamanlı olarak haber yangın alarm sistemi ayrıca PC ile entegre edilebilir. Bu sayede, sistemin resetlenmesi ya da kayıtların aktarımı gibi işlemleri uzaktan kontrol sistemiyle beraber gerçekleştirmeniz mümkündür. Panellerde genel anlamda teknolojinin, yüksek güvenlikle bir araya geldiğini görüyoruz. Bu da zengin ve opsiyonu bol bir kontrol sistemi sunuyor. Yeni nesil güvenlik çözümleri sunan panellerin başlı başına varlığı, her daim içimizin rahat etmesini sağlamaktadır.
Yangın Dedektörleri
Yangını oluşturan temel unsurlar arasında ısı, duman ve alev gibi faktörleri sıralayabiliriz. Yangını erkenden haber verme noktasında önemli bir rolü bulunan duman dedektörleri de kendi içinde üç ayrı gruba ayrılır. Bu noktada optik duman dedektörü dışında iyonize ve ışın tipi dedektörlerden söz etmek mümkün. Ayrıca kanal tipi duman algılama üniteleri de son dönemlerde sıklıkla tercih ediliyor. Dedektör tipleri, genel anlamda kullanım alanı ve performans düzeyleriyle birbirinden ayrılmaktadır. Dedektörün görevi, söz konusu alanda oluşmaya başlayan yangını kısa süre içinde belirlemek ve santrale gerekli sinyali göndermektir. Endüstri alanlarında kullanılan dedektörler, uyarı için yangın ihbar sistemini kullanır. Evlerde tercih edilen dedektörler ise doğrudan yerel bir sesle ya da görsel alarm yöntemiyle uyarı verir.
Dedektörler arasında belli hassasiyet farkları söz konusudur. Bu özellik, dedektör fiyatlarını da doğrudan etki eder. Yangın alarm sistemiyle beraber alınan dedektörlerin fiyatları görece daha yüksektir. Öte yandan son dönemlerde popülerliğini arttıran kablosuz dedektörlerin, kablolu dedektörlere kıyasla daha pahalı olduğunu vurgulamalıyız. Çok aşırı hassas dedektörler, yangın haricinde bazı okullarda, sigara yasağına karşı kullanılabilir. Binaya ait güç kaynağı ya da pil, dedektörün çalışması için yeterlidir. Duman dedektörleri çoğunlukla tavan bölgesine entegre edilmektedir.
Aktif Hava Çekmeli Duman Dedektörleri
Borular vasıtasıyla havayı çeken ve çektiği havayı lazer odaklı ölçüm cihazlarıyla denetleyen aktif hava çekmeli duman dedektörleri atmosfer içindeki en küçük değişikliğe karşı reaksiyon gösterir. Bu açıdan yangın uyarı sistemleri arasında en fazla güven veren dedektörlerden birisi olarak ön plana çıkar. Temel olarak küçük partikülleri saymak suretiyle çalışan bu hassas sistem, en ufak bir değişiklikte bile size uyarı gönderir. Özellikle kimi kurumlarda ya da üretim alanlarında hassasiyet düzeyi yüksek bölümler için bu sistem tercih edilir. Tavan boyu yüksek mekanlarda çok daha verimli sonuçlar vermektedir.
Alev Dedektörleri
Alev dedektörleri UV ışınlarını algılamak suretiyle yangını önceden haber eder. Bu tip dedektörler öte taraftan güneşten yayılan morötesi ışınlara karşı da duyarlıdır. Genelde alev dedektörleri risk düzeyinin yüksek olduğu alanlarda tercih edilmektedir. Patlayıcı ortamlarda hassas algılama sağladığı için güvenli bir şekilde kullanılmaktadır. Alev dedektörlerinin en sık kullanıldığı alan petrokimya sektörüdür. UV ya da IR alev dedektörlerine havacılık sektöründe de başvurulmaktadır. Alev nihayetinde yangına dair ilk belirtilerden birisidir. Alevlerin içerisinden yayılmakta olan ışınımlar, bu dedektörler vasıtasıyla kolayca deşifre olur. Genelde duman ya da sıcaklık odaklı dedektörlere kıyasla çok daha hızlı reaksiyon verirler. Bazı alev dedektörleri resim görüntüleyici olabilmektedir. Bu tip dedektörler, sisli ortamlarda risk oluşturabilir. Öte yandan duman dedektörü test spreyi ile cihazı kısa sürede aktif bir hale sokabilir, bu sayede sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığını da kontrol edebilirsiniz.
Analog Adresli Optik Duman Dedektörü
Analog adresli optik duman dedektörü IR ışığını yayma mantığıyla çalışmaktadır. İçerisinde fotoelektrik adı verilen bir duman hücresi söz konusudur. Bu tip dedektörler herhangi bir dış faktörden olumsuz yönde etkilenmez. Olası kısa devre durumlarında otomatik olarak hattı devre dışı bırakır. Yangını algılama biçiminde optik algılama tekniğinden faydalanır. Yanlış alarmların en düşük olduğu dedektörlerden birisi olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. İstenildiği takdirde optik dedektör üzerinde yer alan kontrol panelini kişiselleştirmek ve uygun koşullara göre ayarlamak mümkündür. Kullanıcılar dedektörü diledikleri hassasiyet düzeyine getirebilirler. Tek bir çevrim sonunda yaklaşık 250 civarında dedektörü adresleme potansiyeli bulunmaktadır. Genellikle görüş alanları 360 derecedir ve bu da yangını algılama hassasiyetlerini olumlu yönde etkilemektedir.
Işın Tipi Duman Dedektörü
Işın tipi duman dedektörleri, daha çok büyük alanlarda tercih edilen bir dedektör türüdür. Yangının oluşumunu tamamen kızılötesi ışınlar sayesinde algılayan ışın tipi dedektörler, tavanı yüksek olan mekanlarda çok daha iyi verim sağlar. Toz ve aşırı buhar gibi etkenler oluşmadığı sürece yanlış uyarılarda bulunma olasılığı son derece zayıftır. Cihazı engellemesi adına, ortalama 35 cm’lik bir boşluğun bulunması önemlidir. Montaj kolaylığı ile dikkat çeken ışın tipi duman dedektörleri hava çekmeli dedektörlere kıyasla çok daha uygun fiyata satılmaktadır. Bu da onun öncelikli olarak tercih edilmesinin en önemli nedenidir. Işık huzmesinin kolay bir şekilde yansıdığı her türlü mekan, bu tip dedektörler için çok idealdir. Tarihi binalarda, sinema salonlarında ve depolarda, yüksek tavan boyundan ötürü sıklıkla tercih edilen bir dedektör tipi olduğunu söyleyebiliriz. Temel olarak, alıcı ve verici olmak kaydıyla iki parçaya ayrılır. Bu parçaları 100 metreye kadar yaymak olasıdır.
İyonizasyon Duman Dedektörü
Bu tip dedektörler çoğunlukla düşük bir üretim maliyetine sahiptir. Bu nedenle de uygun fiyata alınabilecek dedektörler arasındadır. İyonize duman dedektörü, zaman zaman yanlış uyarılar verebilmektedir. En ufak partikülleri tespit edebilen dedektör, uyarısını alfa partiküllerini çekmek suretiyle gerçekleştirir. Alfa partiküllerinde yüksek dozda iyonizasyon söz konusudur. Akımın gerçekleşmesi adına iyonizasyonun varlığı yeterli sayılır. Yangını algılama hacimleri ortalama 90 metrekareye kadardır. Gövde kısımları ABS termoplastik malzemeden üretilmiştir. LED ekranı 360 derecelik bir görüş açısı sağlar. Genelde rutubet ve benzeri dış öğelerden kolay kolay etkilenmez. Bu ve benzeri dış etkenlere karşı tel şeklinde bir kafes koruması bulunmaktadır.
Sıcaklık Dedektörü: Isı dedektörü olarak da bilinen sıcaklık dedektörü yarı iletkenleri kullanarak sabit sıcaklıklardaki farklılıkları anlık olarak tespit eder. Ortamda sıcaklık, standart değerlerinin üzerine çıktığında alarm aktif hale gelir. Alarm için belirlenen sıcaklık genel anlamda 60 derecedir; fakat mutfak ve benzeri alanlarda bu standart değeri farklı düzeyde ayarlamak olasıdır. Önceden belirlenen sıcaklık düzeyi aşıldığında, sıcaklık dedektörleri devreye girer. Sıcaklık dedektörlerinde genellikle kalay ve kurşun benzeri dayanıklı malzemeler tercih edilir. Bu tip maddeler hatırlanacağı üzere sigortalarda da sıklıkla tercih edilir ve bu sayede olası ısınmalarda sigortanın atması sağlanır. Ortalama 60 saniye içinde 6-7 derecelik bir artış olması durumunda, sistem anında uyarı vermeye başlar. Sıcaklık dedektörlerini spot ve hat tipi olmak kaydıyla ikiye ayırabiliriz.
Yangın ve Duman Perdeleri
Yangın ve duman perdeleri; yangın alarm sistemlerinden gelen sinyaller sonucu otomatik olarak devreye girer. Bu sayede yangının birbirinden bağımsız iki alana yayılmasının önüne geçer. Yangın perdeleri, yangın vakalarında hem güvenli bölgelerin oluşmasını sağlar hem de ciddi düzeyde zaman kazandırır. Asansör kapı önlerinde, hastanelerde ve alışveriş alanlarında sıklıkla tercih edilir. Hem dumanın hem de yangının yayılmasına mani olan bu özel yapım perdeler, yüksek ısıya karşı müthiş bir dayanıklılığa sahiptir. Sinyal sonucu otomatik olarak devreye girseler de kullanıcılar tarafından manuel olarak da kullanılabilir.
Karbonmonoksit Algılama
Bu tarz dedektörler çoğunlukla otopark, tünel ve benzeri alanlarda tercih edilir. Bunun haricinde soba ya da doğalgaz kullanılan evlerde, motor bakım alanlarında, madenlerde de yoğun şekilde tercih edilir. Elektrokimyasal sensörü sayesinde karbonmonoksit düzeyini daimi olarak kontrol eder. Son derece yüksek bir hassasiyet içeren dedektörler, 200 metrekareye kadar etkili olmaktadır. Dedektörün bağlı olduğu panel üzerinden 3 farklı eşik düzeyini de ayarlamak mümkündür. Karbonmonoksit, çoğu zaman sinsice ve sessizce yayılan bir katile benzetilir. Tadı ve rengi olmadığı için tespit etmek pek de kolay değildir. Son dönemlerde sobalardan sızan karbonmonoksit gazı, ne yazık ki pek çok kişinin ölümüne yol açmıştır. Bu tip gaz kaçaklarının önüne erkenden geçmek adına karbonmonoksit dedektörlerin önemi oldukça büyüktür.
Çok geç kalmadan önlemizi alın Yangın Alarm Sistemleri tercih edin
Yangın Alarm Sistemleri yangınların başlamadan önce yada henüz başladıktan sonra içerisinde bulunan sensörleri devreye alarak harekete geçip gerek özel bildirilmesi gereken noktalara gerek kamusal düzeni sağlayan kamu kuruluşlarına polis jandarma başta itfaiye olarak haber verip gerekli önlemi alamız yada en hızlı müdahale etmemizi sağlayacak olan sistem yangın alarm sistemleridir.
Sıkça Sorulan Sorular
Yasal mevzuat ve yangın yönetmenliği için tıklayın.
Yangın alarm sisteminin doğru çalışmaya devamının sağlanması için sistem düzenli olarak muayene edilmeli ve periyodik bakımdan geçirilmelidir.
ZR Elektronik & Güvenlik Sistemleri olarak mevcut yangın sistemlerinize uzman ekibimizle yangın bakım hizmeti sunmaktayız.
Bizi Tercih Edenler